Sunday, May 29, 2011

Isetehtud küpsised

Tuleb välja, et küpsiseid ei olegi ise väga keeruline valmistada ja maitsevad nad kah paremini kui enamus poes müüdavad.

Niisiis, vaja läheb:
220 g margariini
5 dl valget suhkrut
2 muna


Need koostisosad segatakse kokku omavahel ilusti ära.

Sinna juurde segatakse:
6 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
100 g tükeldatud tumedat šokolaadi
50 g tükeldatud valget šokolaadi
50 g peeneks hakitud sarapuupähkleid

Need kõik asjad siis kokkusegatult, tuleb võtta sõrmedega küpsisetaignast vähehaaval ja voolida pallikesteks ning ahjuplaadile panna, üksteisesest mõne sentimeetri kaugusel. Tuleb arvestada, et need pallid sulavad laiali, ilusateks ümmargusteks küpsisteks. Ahju kuumus võiks olla alla 200 kraadi, kuskil 150-175 kraadi.

Umbes 10- 15 minutit ahjus ja valmis nad ongi. Külma piimaga superhead :).

Head isu! .^^

Friday, May 27, 2011

Kala taignas ja friteeritud kartulid

Seda suurepärast kalarooga õpetasid tegema portugaallased. Nemad kasutasid tursakala, aga kuna Eesti poodides on turska niivõrd kehvas valikus, võtsin lihtsalt külmutatud pangaasiuse filee. Soovitav on just valge kala.

Klopi lahti 2-4 muna, oleneb kui palju tahad kala teha. Olenevalt kalast kas sulata või puhasta see eelnevalt. Murenda või tükelda kala väikesteks tükkideks kaussi. Lisa piima ja sega. Segu üldine tihedus peaks olema nagu näiteks kirsitükkidega jogurt, aga ärge seda sinna lisage :)
Tükelda väikesteks tükkideks sibul ja viska kaussi. Kui on, pane ka rohelist sibulat ja värsket tilli. Maitseainetest leidsin ka kalamaitseainet, seda panin korralikult. Lisasin ka soola, basiilikut, sidrunipipart.. Rohkem vist midagi polnudki. Maitse järgi võib maitseaineid veel lisada.
Lisa jahu ja sega. Seda tuleb panna niipalju, et taigen on natuke nätske, aga mitte vedel.

Pane pannile üks korralik kogus õli. Seda peab olema niipalju, et kui taigent õlli panna, peab õli katma selle üleni.
Kuumuta õli. Ära sõrmega proovi, kas on piisavalt kuum. Kontrolli nii, et paned väikse taignasutsaka sinna ja kui hakkab särisema, on õige kuumusega.

Pane nii suured tükid kui supilusikaga on võimalik teha. Küpseta neid ühelt poolt niikaua kuni on kuldne ning pööra ringi. Ning kui teine pool ka kuldne, ongi põhimõtteliselt valmis! Head isu!


Friteeritud kartulite tegemine on kõige lihtsam kartulite valmistamise moodust vist üldse. Maitseb paremini kui mäki või hesburgeri oma.

Eelnevalt keedetud kartulid lõiga väiksemateks tükkideks. Kasuta sama õli ja lisa sinna kartulid. Need küpsevad seal niikaua kuni on pealt kergelt kuldsed. Pane kaussi ning lisa soola ja kartulimaitseainet. Rohkem pole sinna vajagi.

Maitses ülihästi ja proovige kindlasti järgi :)

Thursday, May 26, 2011

Lihtne rabarberikook

Ülilihtne!

4 muna, 4dl suhkrut, 4dl jahu ja rabarberit.

Muna ja suhkur vahustada ja rahulikult juurde segada jahu. Rahulikult sellepärast, et kook hästi õhuline ja pehme jääks.Vaikselt juurde segada ka rabarberikuubikud.

Ahjuvorm võiga üle teha ja riivsaiaga kokku. Kui riivsaia pole, sobib manna ka.

Nüüd kogu tainas vormile valada. Taigna peale võib veel natuke kaneeli raputada ning noaotsaga kenasid kujundeid sellest teha.
Ahi umbes 170 kraadi juurde kuumutada ning kook ahju.

Umbes pool tundi tahab ta ahjus olla, aga kook on valmis kui hambatikule ei jää kooki külge kinni.

Supermõnus kook! Võib proovida ka vanillikastmega.

Pelmeeni vormiroog ehk pelmeenipitsa

See on selline söök, mille tegemise peale ei oskagi kohe tulla! Väga uudne värk!

Pelmeenid tuleb mõistagi keeta täitsa valmis.Ahjuvormi võiks samal ajal võiga kokku määrida.Kui pelmeenid valmis, panna need ahjuvormile. Nende peale asetada tomativiilud. nüüd pärlsibulad ja oliivid. kloppida lahti näiteks 3 muna ja panna sinna natuke piima juurde. Vispeldada ja lisa veel tavalist sibulat, tilli, basiilikut, sidrunipipart, soola ja soovi korral midagi veel.

Nüüd tuleb valada see muna-piima segu pelmeenidele peale ning panna ahju! Kui on näha, et muna hakkab juba oma õiget tooni võtma, tuleb vorm välja võtta ja mõnusalt paksu kihi juustuga ära katta. Uuesti ahju kuni juust ära sulab ja ongi valmis.

Supermaitsev oli, võib proovida ka nii, et pelmeenid eelnevalt ära praadida.

Saturday, May 21, 2011

Vanillikohupiim rabarberikisselliga

Esimene magustoit siis siia blogisse. Alustuseks veel eriti maitsev.

Rabarberikissell sai eelneval õhtul valmis tehtud, et oleks aega külmkapis jahtuda. Kisselli tegin vanaema ja ema käest saadud õpetuste kohaselt. Kõigepealt rabarberid koorisin ja tükeldasin küllaltki väikesteks tükkideks. Panin potti ja lisasin vee. Lasin keeda kuni rabarberid pehmed.
Samal ajal tegin tassi sisse kartulijahu ja vee segu valmis. Vahekord umbes üks kuhjaga supilusikatäis liitri vee kohta. Ehk siis 5L vee kohta panin tassi 5 supilusikatäit kartulijahu ja segasin selle veega ära, et hiljem tükki ei tõmbaks. Kallasin selle, ise samal ajal segades, potti. Sinna lisasin maitse järgi suhkrut, kissell peaks olema ikka mõnusalt magus. Panin veel korra poti tulele ja segasin ise samal ajal. Kisselli panin külmkappi jahtuma.

Vanillikohupiim rabaraberikisselliga on ikka imehea magustoit, soovitan.

Head isu! .^^

Singi-Juustu Omlett

Kiire ja maitsva hommikusöögi eesmärgil otsustasin omletti teha.

Kõigepealt kloppisin 3 muna koos piimaga segamini ja lisasin sinna musta pipra, tilli, soola. Seejärel tükeldasin singi, sibula ja tomatid. Panin need pannile praadima. Lasin natuke pruunistuda ja kallasin peale muna-piima segu. Ootasin kui asi juba paksenedes omleti välimust hakkas andma ning lisasin sinna peale riivitud juustu.

Kõrvale tegin sinihallitus juustu maitselise Merevaigu saia, mille kaunistasin tilliga.

Head isu! ^^.

Wednesday, May 18, 2011

Kauboikartulid peperooniga

Kui kartuli järele isu tuleb siis saab seda ka kiiremas korras valmistada. Kartuleid siis mitte koorides.

Kartulid pesin korralikult puhtaks, ja lõikasin koos koortega poolkuu kujulisteks paksudeks viiludeks. Panin õli ja või sisse praadima. Kui kartulid juba pehmemaks olid praadinud, siis lisasin kartulitele ühe tükeldatud sibula ja peperoonitükid. Segasin ära ja sellele 2 küünt purustatud küüslauku ning paar tükki jalopenot. Maitsestatud sai basiiliku, cayenne pipra, musta pipra, soola, kartulimaitseaine, värske peterselli ja tilliga.

Kõrvale sai tehtud hapukoorekaste, mis sai samuti mõnusalt maitsestatud.

Head isu! .^^

Sunday, May 15, 2011

Riisi-kana wokiroog

Riis sai valmistatud tavapäraselt viisil(link), seekord karriga.

Kõigepealt sai kanafilee lõigatud väikesteks tükkideks ja pandud pannile koos sibulaga praadima. Kui kana pehmeks praetud siis sinna juurde läksid ananassi kuubikud, purustatud tomatid, konserveeritud wokisegu, jalopeno ja maitseained(broileri maitseaine, basiilik, Pepper Sauce, sool, pipar). Sellele sai segatud sisse riis, millele omakorda sojakastet sai pandud. Sinna sai veel maitse järgi maitseaineid lisatud. Natuke aega tulel ja valmis ta oligi.

Ei hakka üldse kirjeldamagi kui hästi see maitses.

Head isu! ^^.

Sunday, May 1, 2011

Ühepajatoit peekoniga

Tuli üks õhtu hirmus ühepajatoidu isu. Oli ju varem ema seda küllaltki tihti teinud, nüüd ise pole olnud viitsimist. Seekord võtsin kätte ja ostsin kraami ära ja tegutsema!

Lõikasin porgandid küllaltki väikesteks tükkideks ja potti. Kartulid kuubikuteks ja potti, Kapsa samamoodi ja potti! Vett panin niipalju, et koostisosad oleksid  potis kaetud. Lisasin veel puljongit juurviljamaitselist, natuke soola ja panin keema.
Samal ajal lõikasin peekoniviiludel kamara küljest ära ja lõikasin kuubikuteks. Praadisin koos tükeldatud sibulaga  pannil ära, lisasin ka küüslauku.
Kui potis oli olukord juba päris kuum ja peaaegu, et pehme, panin peekoni-sibula-küüslaugu segu pajaroale juurde. Lõikusin juurde veel tomatit. Seda kohe alguses pole vaja panna, sest tomat läheb kiiresti kuumaks ja kõvasid tükke ei jää niikuinii. Annab roale mõnusa tekstuuri ja maheda maitse.

Nüüd kui olukord on juba väga kuum ja pehme, panin maitseained: basiilik, till, petersell, pune (sellega ei tohi liialdada), sidrunipipar, sojakastet väheke, jahvatatud paprika ja oregano.
Eile sõin seda ühepajatoiduna, aga vett sai suhteliselt palju. Seega täna söön seda supina! =)

Suurepäraselt hästi maitseb!