Saturday, April 23, 2011

Kuidas portugaallased õpetasid meid riisi valmistama!

Üks ilus õhtupoolik kutsuti meid külla Portugali vahetustudengite poolt. Plaanis oli teha kala ja riisi. Kuna mina olen kala küpsetamise juures täiesti võhik, anti mulle kätte juhised ja tegin nagu kästud.

Kuid ega ma kalast taha rääkida. Tahan rääkida hoopis riisist ja kui suur vahe on riisil a'la Portugal ja a'la Eesti. 
Oli siis kamps kuumaverelisi pliidi juures, kui nad hakkasid pärima, et kas me lollikesed nõrutame kogu vee välja riisi juurest? Kas meil tehakse spetsiaalseid kotikesi, et seda oleks LIHTSAM teha? Tõeline hämming sai nende osaks! 

Kuidas teevad riisi portugaallased?
Poti põhja läheb õli, lasta sel natuke soojeneda ja lisada riisi. Segada seda sooja ollust ja lisada vett. Kui muidu me midagi retsepti järgi ei tee, siis seekord pole muud valikut- 1 klaasi pikateralise riisi kohta 2 klaasi vett. Mida lühemateralisem, seda suurem kogus vett (1kl riisi kohta 3kl vett jne). Vette võib lisada ka puljongi. 1 klaasi riisi kohta üle pooliku puljongitüki pole mõtet panna. Liiga soolaseks läheb.
Riis lastakse keema ja see podiseb kaane all kuni vett jääb vähemaks. Üks hetk lisada maitseained, näiteks karri. Portugali tudengid armastavad riisi kidney ubadega. Kiidan heaks! Lasta veel natuke kuumeneda ja kui proovides on tunda, et seest enam ei krõmpsu, on asi valmis! Maitseb kõvasti paremini kui riis a'la Eesti, mis on maitsetu ja tihtipeale liiga pehme. Portugali oma aga maitsev ja riisi süües tunned, et sööd mitte ei lutsuta putru :)

Tänud Portugal!

No comments:

Post a Comment