Wednesday, April 27, 2011

Heeringasalat leivale

Mida teha pühadest ülejäänud keedetud munadega?
Ära ei tasu visata ja mädamunasid pole ka tarvis visata. Kui kala maitseb, võib meisterdada heeringasalati!
Heeringas võib olla nii õlis kui soolas. Lõigata väiksemateks tükkideks ning juurde veel sibulat ja keedumuna hakkida. Hapukoor peale ja ongi valmis!
Meile meeldib seda süüa leivaga, aga keedukartuli juurde sobib ka imehästi! Kartulile siis lisada veel tilli ka juba.

Sunday, April 24, 2011

Singi-juustu ahjupannkook

Seda head võib teha nii põhiroaks või hommikusöögiks. Või õhtusöögiks. Või millal iganes on inimestel tavaks süüa.

Algul tuleb kõige tavalisemal viisil teha üks kogus pannkooke. Pannkoogi taigna sisse käivad munad, jahu, piim ja soola. Suhkrut ei pane, sest need on soolased pannkoogid.

Kui pannkoogid valmis, valmistada täidis. Täidiseks praadida sibulatükikesi ning lisada singikuubikud kuni on piisavalt kuum. Seejärel panna ühte kaussi, kuhu lisada riivjuust, sulatatud juust või toorjuust. Mina kasutan parema meelega merevaiku. Lisada maitseained, näiteks basiilik, pipar, sool ja mida iganes veel maitsemeel nõuab.

Nüüd tuleb täidist kanda pannkoogile ja see kokku rullida ja asetada ahjuplaadile või -vormile. Sama tegevust jätkata, lisades pannkooke üksteise kõrvale kuni pannkoogid või ahjuplaadil ruum otsa saab. Kui kõik on reas nagu sõdurpoisid, raputada veel riivjuustu peale. Ahjus seisku need niikaua kui enam ei suuda isule vastu panna.

Ausalt, see on ropult maitsev!

Võileivatort kanaga

Ükskord kui sai käidud Rakveres, võtsime nõuks valmistada võileivatort.

Leivana kasutasime tostat, sest see on mu lemmik. Täistera oma veel pealekauba.
Täidiseks panime: ananassikonservi, oliive, suitsukana, hapukurki ja segasime kogu krempli sulatatud juustu, hapukoore ja majoneesiga. Maitsestasime soola ja pipraga.. Midagi oli veel, aga ei mäletagi enam :)

Tosta immutasime ananassikonservi vedelikuga. Kokku tuli kolm korrust ja kõige peale panime sulajuustu kihi. Kaunistamisel järgisime põhimõtet, et oleks hästi lõbus.

Ihhiii ja kui te vaid teaks, kui maitsev see oli!
Haapsalust sain ema käest mõned maitseainesegud (Maggi idea..), üks oli kartuli-hakklihavormile, teine makaroni-singivormile. Otsustasime, et proovime siis ühe järgi. Seekord kartuli-hakklihavormi.
Alustuseks kartulid lõigata parajateks viiludeks ning panna keema. Keeta enamvähem pehmeks. Ahjuvorm õliga määrida ja laduda üks kiht kartuleid vormile. Pannil samaaegselt juba pruunistada hakkliha koos tükeldatud sibulaga. See läheb kihiti kartulitele peale. Me otsustasime lisaks sellele panna purustatud tomateid vormivahele, et asi saaks mahlasem. Hakkliha ja tomatite peale aga veel üks kiht kartuleid. Maggi idea paki sisu siis segada 200ml külma vee ja 100 ml hapukoorega nagu on ka selle pakil kirjutatud. See valada ilusti vormile laiali. Sinna peale tunde järgi juustu- meie panime kõvasti :). Ja siis ahju kogu krempel. Umbes 20 minutit oli ta meil ahjus, senikaua kui juust peal sulanud oli. Kuna meil on siin gaasiahi ja kartulid ning kogu muu värk oli juba eelnevalt valmis tehtud, siis piisas mõnekümnest minutist.
Tulemus oli aga vapustavalt hea, lisaks vormi kõrvale natuke Hot-Sauce'i, et asi vürtsikas oleks(sest nii meile meeldib).

Head isu! .^^

Mina nimetaks selle: Indiapärane riis, tomatise grill-liha kastmega.

Sai maal käidud ja kõvasti grillitud, grill-liha jäi nii palju alles, et vanaema pani pealinna seda kaasa ja nii otsustasimegi, et teeme lihakastet. Kartulit oli viimastel päevadel nii palju söödud ja seepärast tuli otsus teha seda riisiga, sain minagi siis riisi valmistamist Portugali moodi proovida.
Riisi valmistamise kohta saab lugeda siit . Mina tegin seda seekord india maitseaineseguga.

Lihakaste valmis sedasi: alguses üks terve sibul tükeldada ja pannile ning pruunistada. Sibulaga koos pannile ka üks terve porgand, mis muidu eelnevalt riivitud. Grill-liha sai lõigatud väikesteks tükikesteks ja ka pannile pandud ning natuke aega seda kuumutatud madalal tulel. Sinna juurde läks umbes pool purki purustatud tomateid.
Siis sinna peale jahu, mis on eelnevalt veega segatud( umbes 1 spl 1 klaasi vee kohta), et kaste paksemaks läheks. Maitsetasime seda Hot-Sauce'ga, cayenne pipra, paprika, basiiliku, soola, küüslauguga. Natuke aega veel tulel ja oligi valmis.

Indiapärase riisiga oli see kaste vapustavalt hea :).

Head isu. ^^.

Pühadpühad singirullid, mitte täidetud singid..

Sink- see on maitse asi. Mõnele keedu-, mõnele suitsusink. Mõnele õhem, mõnele jämedam. Mina võtsin Valla singi, sest see on õhem.
Täidiseks riivisin porgandit ja juustu. Lisaks veel küüslauku. Mina panin ühe keskmise porgandi ja kolm küünt küüslauku. Juustu päris korralikult. Kõik asjad riivitud ja segatud, panin majoneesi ja segasin. Natuke soola ja mõnuga tilli ja hästi korralikult segada. Kui kõik segu valmis, siis kanda singiviilule ja keerata kokku.
Olen kuulnud, et mõni lisab segule veel sinihallitusjuustu. Teinekord proovin sellega.

..ja ongi kogu kunst!

Ülestõusupüha munad minu moodi :)

Pühapäeva hommikul sai varakult ärgatud ja külmkapis ootasid juba eelmine õhtu keedetud munad. Sai siis need ilusti koorest välja võetud ja keskelt pooleks lõigatud. Soovitan pikuti lõigata muna pooleks siis jääb üldjuhul see munakollase jäetud auk munavalgesse ühtlaselt. Edasi sai kõik munakollased ühte kaussi kogutud ja ära purustanud nii, et suuri tükke poleks sees. Sinna juurde siis majoneesi ja seda ikka nii palju, et asi umbes hapukoore paksuseni jõuab. Sinna sisse panin veel soola, jahvatatud paprikat, tilli.


Tehtud kreem siis sai väikese läbipaistva kilekoti sisse pandud nii, et kreem oleks alumises kotinurgas. Kott ilusti kinni ja nurgast väike ots maha lõigata, nii et tekiks selline koonus, kus läbi saaks ilusti munadesse seda pigistada. Ja nii ma täitsin kõik munavalged. ''Jänesekõrvadeks lõiksin värskest kurgist väikesed kolmnurgakesed.

Nii valmisid minu täidetud munad :)

Head isu ! ^^.

Saturday, April 23, 2011

Kuidas portugaallased õpetasid meid riisi valmistama!

Üks ilus õhtupoolik kutsuti meid külla Portugali vahetustudengite poolt. Plaanis oli teha kala ja riisi. Kuna mina olen kala küpsetamise juures täiesti võhik, anti mulle kätte juhised ja tegin nagu kästud.

Kuid ega ma kalast taha rääkida. Tahan rääkida hoopis riisist ja kui suur vahe on riisil a'la Portugal ja a'la Eesti. 
Oli siis kamps kuumaverelisi pliidi juures, kui nad hakkasid pärima, et kas me lollikesed nõrutame kogu vee välja riisi juurest? Kas meil tehakse spetsiaalseid kotikesi, et seda oleks LIHTSAM teha? Tõeline hämming sai nende osaks! 

Kuidas teevad riisi portugaallased?
Poti põhja läheb õli, lasta sel natuke soojeneda ja lisada riisi. Segada seda sooja ollust ja lisada vett. Kui muidu me midagi retsepti järgi ei tee, siis seekord pole muud valikut- 1 klaasi pikateralise riisi kohta 2 klaasi vett. Mida lühemateralisem, seda suurem kogus vett (1kl riisi kohta 3kl vett jne). Vette võib lisada ka puljongi. 1 klaasi riisi kohta üle pooliku puljongitüki pole mõtet panna. Liiga soolaseks läheb.
Riis lastakse keema ja see podiseb kaane all kuni vett jääb vähemaks. Üks hetk lisada maitseained, näiteks karri. Portugali tudengid armastavad riisi kidney ubadega. Kiidan heaks! Lasta veel natuke kuumeneda ja kui proovides on tunda, et seest enam ei krõmpsu, on asi valmis! Maitseb kõvasti paremini kui riis a'la Eesti, mis on maitsetu ja tihtipeale liiga pehme. Portugali oma aga maitsev ja riisi süües tunned, et sööd mitte ei lutsuta putru :)

Tänud Portugal!

Pizza "more is more"

 

See pitsa nägi ilmavalgust tegelikult juba jaanuaris. 
Põhi valmis kõige igavamal viisil- pitsajahust. 
Põhi eelküpsetatud, võtsime tomatipasta ja mäkerdasime kõik kokku. Siis panime juurde hakkliha (maitsestatud hakklihamaitseaine, pipra, ürtide, paprikaga), pärlsibulaid, purustatud tomateid, oliive, ananassi, šampinjone ja ahju! 
Ahjus küpses kuni arvasime, et põhi võiks olla valmis ja lisasime juustu (ohtralt!). Kui juust nägi piisavalt isuäratav välja, võtsime välja ja nautisime no täiega. 

Ütleme nii, et see on pitsa, mille peale isegi itaallased keelt limpsavad!
Pikaajalise kogemusega toidusööjana võin öelda, et parim kokk on tühi kõht. :)

HEAD ISU! .^^
Me sööme, et saaks töötada ja töötame, et saaks süüa! Ja nii ongi!
Kui töö on igaühe jaoks reeglina päris nüri, tuleks just rohkem vaeva näha selle teise poole söögiga.

Me oleme kaks kokahariduseta parimat kokka, kes naudivad söögitegemist rohkem kui söömist ennast. Oleme parajad edevad ka, sellepärast eputame oma hõrgutistega.

Ühtegi asja ei tee me retsepti järgi, sest me oleme nagu jazzmuusikud- improviseerime. Kui keegi tahab, võib ta lahkelt proovida kõike, mida oleme meiegi proovinud! Ainult, et ainete vahekorrad pole piiritletud!

Teine armas kokk lisab ka paar sõna varsti. Seniks head kokkamist (..ja söömist)!